Je verwacht binnenkort een baby en je vraagt je misschien af of je kunt voorkomen dat je baby straks een voorkeurshouding krijgt of een redressiehelmpje moet dragen omdat zijn schedel te scheef groeit.
Ik wil dat graag onderzoeken.
De oorzaak van scheefgroei van de schedel is overmatige eenzijdige belasting.
Gebleken is dat hoe meer een baby zijn hoofd beweegt, des te kleiner de kans op scheefgroei is.
Wij moeten er dus in ieder geval voor zorgen dat de pasgeboren baby de kans krijgt om zijn hoofd te bewegen. Hoe? Door ‘m plat neer te leggen en niet in een stoeltje te zetten.
Stoeltjes werken belemmerend.
In een baby-stoeltje of autostoeltje staat de rugleuning zodanig dat de baby half rechtop zit.
Een pasgeboren baby is nog niet in staat zijn hoofd in het midden te houden. Het hoofd zakt daarom opzij als hij in een babystoeltje zit. De baby is nog niet sterk en behendig genoeg om zijn hoofd, tegen de zwaartekracht in, te corrigeren of van links naar rechts te bewegen. Daardoor ontstaat er eenzijdige belasting.
Vaak wordt de stand van het hoofd dan gecorrigeerd door er een hoefijzervormig kussentje omheen te leggen. Het hoofd ligt nu wel in het midden maar kan niet bewegen. Ook in deze situatie ontstaat dus eenzijdige belasting.
Het duurt ongeveer 4 maanden voordat een baby de bewegingen van zijn hoofd onder controle heeft.
Een pasgeboren baby komt in foetushouding, gebogen, ter wereld. De bewegingen die hij maakt zijn voornamelijk onwillekeurig, hij heeft er nog weinig controle over. Daarom houden we de eerste weken onze hand onder het hoofdje van de baby als we hem optillen.
In de eerste 4 maanden van zijn leven leert hij zich strekken en weet hij zijn hoofd steeds beter in balans te houden. Dat oefent hij door veel te bewegen. Dat kan in de box, de kinderwagen en in zijn bed. Dat kan niet als hij vastgegespt ligt in een (auto)stoeltje.
Daarom lijkt het mij zinvol een pasgeboren baby de eerste 4 maanden niet in een stoeltje te leggen. Zo verklein je de kans op het ontstaan van een voorkeurshouding en scheefgroei van de schedel.
Waar of niet waar? Laten we het gewoon uitproberen! In plaats van een langdurig en kostbaar wetenschappelijk verantwoord onderzoek, start ik een “straat”onderzoek.
Spelregels: ga naar “Ik doe mee” in de rechterkolom en verklaar je daarmee bereid jouw baby de eerste 4 maanden niet in een stoeltje te leggen maar plat neer te leggen of te dragen (al dan niet in een draagdoek).
Na 4 maanden horen we graag wat het resultaat is.
Gedurende die 4 maanden kun je jouw ervaringen en vragen kwijt op het blog.
Uitzondering wordt gemaakt voor een kort ritje in de auto.
Baby-autostoeltjes (Maxi Cosi, Mutsi, Romer ed) zijn zo ontwikkeld dat de rugleuning in een hoek van 45 graden staat ten opzichte van de zitting. Dit blijkt de veiligste manier om een baby in de auto te vervoeren.
Het verdient aanbeveling de baby na de autorit weer plat neer te leggen.
Tips
- Geadviseerd wordt baby’s op hun rug te laten slapen ter voorkoming van wiegendood.
- Om de baby ook in andere houdingen bewegingservaring op te laten doen, leg je de baby als hij wakker is, ook op zijn zij ( afwisselend linker en rechter zij ) en op zijn buik.
- Leg je baby, als hij wakker is, op zijn zij met zijn rug tegen de spijlen van de box als hij nog niet zelf op zijn zij kan blijven liggen of leg een opgerolde handdoek in zijn rug.
- Voor de allerkleinsten is het fijn om op hun buikje op jouw borst te liggen.
- Liggend op zijn buik zal de baby zijn hoofd op willen tillen. Dat is goed, daar krijgt hij sterke nek- en rugspieren van.
- Door regelmatig andere houdingen aan te bieden maak je de kans op overmatige eenzijdige belasting kleiner. Dit geldt ook voor dragen en voeden.
- Draag en voed je baby afwisselend op je linker- en rechter arm en leg hem afwisselend over je rechter- en je linker schouder voor een boertje.
- Ook bij het verschonen kun je variëren. Door de baby middenvoor te leggen, dus met de voetjes naar je toe, zal hij zijn hoofdje in het midden proberen te houden om oogcontact met jou te maken.
- Door een aankleedkussen in de box te leggen voelen de allerkleinsten zich wat meer omsloten.
- Leg je baby op een stevige onderlaag. Zo voelt hij zijn eigen lijf veel beter dan op een superzachte onderlaag.
Beste Tineke,
Ik heb je blog met veel interesse gelezen en las daarin je vraag naar zwangere echtparen.
Ik ben niet meer zwanger, maar kan je wel iets vertellen dat je onderzoek kan staven. Misschien heb je daar ook wat aan.
Ik ben ruim drie maanden geleden bevallen van een zoon. Hij heeft in de eerste twee maanden heel veel op zijn buik bij mij op mijn borst gelegen. Zijn langste zit in de maxi cosi is 20 minuten geweest. En hij heeft altijd zoveel mogelijk bewegingsruimte gehad (in bed ben ik hem met zes weken gaan inbakeren). Het wipstoeltje heb ik bewust uitgekozen met meerdere standen, zo heeft hij een stand ‘plat’, waarbij de baby dus gewoon ligt en kan bewegen.
Mijn zoontje heeft geen voorkeurshouding ontwikkeld. Ook is zijn hoofdje nergens afgeplat of ongelijk. Hij beweegt zijn nek vrij, ook als hij slaapt wisselt hij af met hoofdje naar links en hoofdje naar rechts. Het is een sterke baby, met goed ontwikkelde spieren (met vijf dagen al zijn hoofd optillen vanuit buikligging).
Ik hoop dat je ouderparen vindt, want ik ben het absoluut met je eens dat je een voorkeurshouding en plat hoofdje kunt voorkomen door rekening met de baby te houden. Teveel baby’s zitten ook voortdurend in een maxi cosi. Niet alleen in de auto, maar ook als kinderwagen. Wij moeten wat meer sjouwen door naast de maxi cosi ook de kinderwagen mee te nemen in de auto, maar de ontwikkeling van onze zoon staat voorop.
Succes met je onderzoek!
Met vriendelijke groet,
Danielle Böhnke
Beste Tineke,
Vorige week heb ik mijn wippertje verkocht. Ik bedacht me dat mijn beide kinderen (zoontje van 3 en dochtertje van nog geen 1) daar niet meer dan twee of drie keer in hebben gelegen. Ik ben me zo bewust van het belang van vrij bewegen. Dit bewustzijn heb ik grotendeels aan jou te danken. Jouw informatie heeft me nog meer bewust gemaakt van het gebruik van stoeltjes. Ik heb er altijd op gelet dat ze niet te lang in de maxi cosi zaten dan nodig. Wandelen deed ik dan altijd in de gewone kinderwagen en niet met de maxic cosi. Mijn kindjes lagen altijd heerlijk op een lekker kleed te spelen en fruit en brood gaf ik op schoot. Ik vond dit dubbel genieten, omdat je de kleintjes zo dicht bij je hebt en zij zelf hun houding kunnen kiezen. Ik heb ze veel op hun buik laten liggen, ze waren dan ook snel sterk met hun hoofd optillen.
Met hun buik op mijn buik of voor de spiegel vonden ze heel fijn.
Beide kinderen hebben naar mijn mening een prachtig rond hoofdje en van voorkeur is geen sprake geweest. Tijdens de slaap zag ik op de babyfoon (met camera) dat zij netjes hun hoofdje regelmatig beide kanten op draaide (beide kinderen heb ik vanaf 6 weken ingebakerd). Tevens ben ik van mening dat mijn kinderen zich door de vrijheid die ik ze heb gegeven zich vrij konden ontwikkelen en zich daar goed bij voelde/voelen.
Ik werk als locatiecoördinator op een kinderdagverblijf en daar vertel ik ouders dan ook altijd hoe belangrijk het is dat kinderen niet te lang in stoeltjes zitten. Dat kinderen zelf hun houding willen bepalen en dat kinderen pas kunnen zitten als zij zelf van lig naar zit kunnen.
Ouders reageren hier heel positief op en merken dat hun kind zich hier goed bij voelt.
Succes met je onderzoek!
Vriendelijke groet,
Jamie van de Loo
Interessant je verhaal maar je onderzoek is naar mijn idee nutteloos. Ten eerste had mijn dochter op een gegeven moment ook een platte kant aan haar hoofd en ze had heel erg weinig in een autostoel gezeten. Volgens mij pas na drie maanden. Ze wilde gewoon graag op 1 kant liggen. Dat ze op 1 kant wilde liggen bleek na een maand te zijn doordat ze in een banaanhoudig lag. fysiotherapie gehad en daarna gewoon met een speciaal kussentje op de ene kant laten liggen. Daarnaast staat in de gebruiksaanwijzing al dat je je kind niet langer dan anderhalf uur erin mag laten zitten. HEt is namelijk niet goed voor hun rug. Het feit dat MAxi Cosi dit zelf al vermeld in hun gebruiksaanwijzing zegt dus al dat er meerdere onderzoeken naar zijn geweest. Mijn dochter heeft heel snel weer een rond hoofd gekregen.
Hallo Anoniem, bedankt voor je reactie. Misschien zul je gelijk krijgen dat mijn “straatonderzoek” nutteloos blijkt te zijn. Je hebt in ieder geval gelijk dat niet alle scheve hoofdjes veroorzaakt worden omdat de baby te veel en te lang in een stoeltje moet liggen. Er kunnen ook ander oorzaken zijn.
Fijn dat bij jouw dochter eea snel te verhelpen was en je dochter nu een rond hoofd heeft. Er zijn ouders en kinderen die een pittiger traject hebben moeten doorlopen en dat liever voorkomen hadden.
Mijn theorie is een veronderstelling die ik graag uitgeprobeerd zou zien. In de hoop dat we fysiotherapie of helmtherapie bij een aantal baby’s kunnen voorkomen. Het staat een ieder vrij om er wel of niet aan mee te doen.
Met vriendelijke groet, tineke
Beide kinderen, nu 4 en 1 jaar nooit in wipper of andere stoel gehad tot ze zelf konden zitten. Nooit voorkeurshouding en afgeplatte hoofdjes. Ik ben sowieso niet voor het beperken van kinderen. Dus box snel weg, nooit ingebakerd. Lekker de ruimte om te ontwikkelen!
Miranda vdg
Mijn zoontje heeft nooit een voorkeurshouding gehad. Hij ligt veel in de box of op een kleed in de woonkamer, zowel op zijn rug als op zijn buik. Hij heeft een sterke nek en kijkt graag alle kanten op. Het wipstoeltje hebben we nog nooit gebruikt, en ook in de maxi cosi zit hij heel beperkt.
Tot nu toe een prachtig mooi rond hoofdje. 🙂
Mijn zoontje is nu vijf maanden en is altijd aan het spelen, bewegen en ontdekken op zijn speelmat. Hij draait om zijn as, rolt van rug naar buik en af en toe andersom. Pakt zijn speelgoed links en rechts van hem op en gooit zich van de ene zij naar de andere zij. Kinderen ontwikkelen zich doordat ze de ruimte ervoor hebben!
We hebben geen wipstoel en zit alleen in de maxi cosi als we met de auto weggaan. Hij heeft geen voorkeurshouding of een platte schedel.
Ik ben er echt van overtuigd dat RUIMTE de beste manier is voor kinderen om sterke spieren en een goede motoriek te ontwikkelen.
Veel succes met het onderzoek, ik heb net ook meegedaan.
Nicole van de Ven
Master SEN
Specialist Motoriek