Artikel geschreven tbv de negen maanden beurs 2013
Waarom tummy time?
Pasgeboren baby’s vinden het heerlijk om op hun buik te liggen, ze liggen stabiel en kunnen makkelijk op hun knuistje sabbelen.
Het is een natuurlijke houding, je legt een pasgeboren kalfje ook niet op zijn rug in de wei.
Liggend op de buik ontwikkelt de baby sterke nek- en rugspieren.
Buikligging bevordert de symmetrie van de wervelkolom. Met andere woorden, door veel op de buik te liggen ontwikkelt de baby een rechte rug.
Omdat onze baby’s op de rug moeten slapen staat er altijd druk op de schedel. Door de baby op de buik te leggen, halen we de druk van het hoofd.
Wanneer tummy time?
Alleen als de baby wakker is.
Direct na de geboorte legt de verloskundige je baby op zijn buik op je borst. Blijf dat de komende weken vaak doen zodat je baby gewend blijft aan deze houding.
Niks leuker dan samen languit op de bank of op bed, buik op buik(borst) en zo een goed gesprek voeren met de nieuwe wereldburger.
Tijdens het verschonen. Maak er een gewoonte van om na de luierverschoning even op de buik te spelen.
Draag je baby, liggend op zijn buik, ook eens op je onderarm.
Leg je baby ook even op de buik als het speeltijd is in de box of op een stevige onderlaag op de grond.
Later, als de baby niets liever doet dan op de buik spelen, kun je de baby ook op de buik in de kinderwagen leggen als je boodschappen gaat doen. Heel retro.
Hoe lang en hoe vaak tummy time?
Variatie is hier het sleutelwoord. Vooral de eerste maanden hebben wij de baby veel in onze handen en bepalen wij de leefomgeving. Door de baby niet alleen op de rug maar ook regelmatig op de buik en ook eens op de zij te leggen om te spelen, op de linker- én op de rechter arm te dragen of eens op onze bovenbenen te leggen, geven we de baby de kans om vanuit die verschillende posities een schat aan bewegingservaring op te doen.
Een baby die een groot deel van de dag in een stoeltje moet zitten en ter compensatie daarvan 5 keer per dag 5 minuten op zijn buik wordt gelegd is, qua bewegingservaring, slecht af. Daarom van mij geen tijdschema tummy time.
Tips voor tummy time!
Leg je hand op de onderrug/heupen. Zo maak je het makkelijker voor je baby het hoofd op te tillen.
Zorg dat de armpjes van de baby niet onder- maar naast zijn lijfje liggen, hij moet erop kunnen steunen.
In het begin zal het je baby misschien flink wat moeite kosten het hoofd op te tillen; dat is niet zielig maar normaal.
Als het jouw baby veel meer moeite kost dan de baby van de buren; dat kan, er kunnen grote onderlinge verschillen bestaan maar als ze 18 zijn merk je daar niks meer van.
Je baby wil niet op zijn buik liggen en begint steeds te huilen; als er geen medische oorzaak is, blijven proberen! Het liefst bij jou op de borst. Ga dan niet helemaal plat op je rug liggen maar iets schuin terwijl je hand op zijn onderrug ligt en je lieve en geruststellende woordjes tegen hem zegt. Maak er dan ook een gewoonte van de baby zo vaak mogelijk, in buikligging, op je onderarm te dragen. Des te eerder is hij aan de houding gewend.
Jouw baby heeft reflux. Afhankelijk van de ernst, volg de instructies op van de arts.
In alle andere gevallen, neem royaal de tijd om het eten te laten zakken, leg de baby daarna eerst op de rug en pas later op de buik. Zo nu en dan een flinke kok is overigens heel normaal, zolang de baby maar goed groeit en geen pijn heeft. Heb je geen tijd om samen uit te buiken dan kan een draagzak uitkomst bieden.
Voorkeurshouding en tummy time
Dertig jaar geleden kregen slechts enkele baby’s per jaar een voorkeurshouding.
Baby’s liggen veel minder op hun buik dan dertig jaar geleden omdat
- Ze op hun rug moeten slapen (ter voorkoming wiegendood)
- Ze veel vaker in een (auto)stoeltje worden gelegd
Gevolg daarvan is:
- Rugslapen: altijd druk ergens op de schedel
- Stoeltje: in de eerste 3 á 4 maanden éénzijdige druk op de schedel omdat het hoofd van de baby scheef en opzij zakt. De baby is die eerste weken nog niet sterk genoeg om tegen de zwaartekracht in hoofd en rug te strekken of te draaien en blijft zitten met het hoofd opzij gezakt.
Mogelijk gevolg daarvan is eenzijdige overbelasting op de schedel waardoor een afgeplatte of scheve schedel kan ontstaan en/of een voorkeurshouding.
Hoe meer een baby zijn hoofd beweegt, hoe kleiner de kans op overbelasting.
Of je baby zijn hoofd veel beweegt hangt oa af van zijn temperament. Daar kun je weinig aan doen. Wat je wel kunt proberen is overbelasting te voorkomen door:
- Ervoor te zorgen dat je baby het hoofd kán bewegen. Leg de baby die eerste maanden daarom altijd plat neer en niet in een stoeltje met uitzondering van vervoer in de auto.
- Haal de druk van de schedel door de baby regelmatig op de buik te leggen of
- Te dragen, al dan niet in een draagdoek.