Wat een geneuzel en gezeur dat ergonomisch werken. Kom op zeg, flinke Hollandse jongens en meiden, die kunnen toch wel wat aan?!
Ik voel me zo lui als ik ergonomisch werk.
Ik ben veel te spontaan om ergonomisch te werken.
Zomaar wat uitspraken die ik heb opgetekend in de afgelopen jaren waarin ik mijn trainingen “Gezond werken in de kinderopvang” gaf. Ik wil niets afdoen aan deze uitspraken maar er wel iets aan toevoegen.
Ons lijf lijkt dan misschien van elastiek maar ook een elastiekje dat niet goed verzorgd wordt, gaat stuk. Als je het te lang in de zon laat liggen, droogt het uit, als je er te hard aan trekt, knapt het en als het oud wordt, lubbert het sowieso uit.
Mijn motto: met ergonomisch werken ga je langer mee.
De kans om vitaal te blijven, ook op de lange termijn, wordt aanmerkelijk vergroot als je kans ziet de werkbelasting en jouw belastbaarheid in evenwicht te houden.
Belasting = Alles wat je op een dag moet doen
Belastbaarheid = Dat wat je aankan
Jouw belastbaarheid, dat wat je aankan, is voor een deel genetisch bepaald en wordt voor het overige deel bepaald door jouw manier van leven. Ieder mens maakt zelf de keus wel of niet gezond te leven.
De belastbaarheid, ook wel draagkracht, is geen vast gegeven maar kan per dag verschillen. Een paar voorbeelden:
Na een slechte nacht kun je doorgaans minder hebben dan wanneer je goed geslapen hebt.
Als je een griep onder je leden hebt en je niet fit voelt, ben je eerder moe.
Na de afwezigheid vanwege een geweldige vakantie heb je energie voor 10 maar na een afwezigheid vanwege een operatie zal je weer erg moeten wennen aan een groep vol spelende kinderen.
Een werkgever heeft doorgaans geen invloed op jouw belastbaarheid; jij bepaalt immers zelf of je aan je conditie werkt, wat je eet en hoe laat je naar bed gaat.
Een werkgever heeft er wel belang bij dat jij niet ziek wordt van je werk. Daarom zou hij er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat de belastbaarheid en de belasting van zijn medewerkers in balans blijven.
Nogmaals, jouw belastbaarheid bepaal je zelf en de werkgever kan alleen op het gebied van de belasting, dus op het gebied van jouw werkzaamheden, maatregelen nemen. Bijvoorbeeld door je tips te geven over ergonomisch werken, door een commode aan te schaffen die in hoogte verstelbaar is, door tijd in te ruimen voor voorlichting en overleg, door een goede stoel neer te zetten waarin je kunt voeden, enz.
Of jij die tips in de praktijk brengt en of jij die commode steeds op de goede hoogte zet…..tsja..
Het mag duidelijk zijn, ook hier geldt, it takes two to tango!